Op groothandelsmarkten blijft de prijs van ruwe olie maar zakken. Dat is inmiddels goed zichtbaar aan de pomp, maar de prijsdaling van benzine en diesel gaat een stuk langzamer.
Motorbrandstoffen zoals benzine en diesel worden vervaardigd uit ruwe olie, maar de prijs van ruwe olie bepaalt maar voor een deel wat er gebeurt aan de pomp. Bij de forse daling van ruwe olieprijzen in de afgelopen maanden speelden twee factoren mee die het effect op de pompprijs matigden: de zwakke euro en de belastingdruk.
Olie wordt ingekocht in dollars en als de euro verzwakt tegenover de Amerikaanse munt, wordt de inkoop van olie gemeten in euro’s duurder. De daling van de olieprijs in dollars is hierdoor de afgelopen maanden voor eurolanden beperkt gebleven.
Het effect van de dalende olieprijs wordt verder gedempt door de belastingen op autobrandstof. In Nederland bestaat ongeveer twee derde van de benzineprijs en de helft van de dieselprijs uit accijns en btw. Dat zorgt ervoor dat schommelingen in de prijs niet één op één doorwerken aan de pomp.
Daling prijzen benzine en diesel
Toch dalen pompprijzen wel degelijk. Zo is de gemiddelde benzineprijs voor een liter euro ongelood de afgelopen maanden gezakt van 1,77 euro begin juli, naar 1,63 euro begin deze week. Het gaat hierbij om daadwerkelijk getankte prijzen die door het CBS worden bijgehouden, op basis van gegevens van de uitgever van tankpassen Travelcard. Onderstaande grafiek geeft een beeld van de prijsdaling.
Consumentencolletief UnitedConsumers houdt de gemiddelde adviesprijs van grote oliemaatschappijen bij en die ligt doorgaans wat hoger. Pomphouders kunnen zelf beslissen of ze die adviesprijzen volgen.
"Met elk dubbeltje dat de pompprijs per liter zakt, bespaart een automobilist gemiddeld ongeveer 100 euro. Als de olieprijs werkelijk verder en structureel doorzakt met 10, of mogelijk zelfs 20 dollar dan is er nog wel 100 euro per jaar te verdienen". zegt directeur Paul Van Selms van United Consumers.
De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter euro95 is momenteel 1,709 euro. Een liter diesel staat op 1,415 euro en lpg kost 0,827 euro per liter.
Olieprijs onder 70 dollar
De prijs van een vat Brentolie uit de Noordzee is vrijdag voor het eerst sinds het voorjaar van 2010 tot onder 70 dollar gezakt. Brentolie zakte gedurende de handelsdag tot een niveau van 69,78 dollar. De prijs kwam bij het slot van de handel 3,4 procent lager uit op 70,15 dollar per vat van 159 liter. Amerikaanse olie verloor ruim 10 procent tot 66,15 dollar per vat.
De olieprijzen gingen donderdag en vrijdag hard omlaag, nadat het olielandenclub Opec, goed voor ongeveer 40 procent van de mondiale productie, besloot de productie onveranderd te houden en dus geen productieverlaging door te voeren om de prijsval te stuiten.
De forse prijsval van ruwe olie dit jaar - van een niveau van meer dan 110 dollar per vat afgelopen zomer tot inmiddels zo'n 70 dollar per vat - vormt een forse aanslag op de inkomsten van grote olieproducerende landen. Maar veel oliestaten slikken liever een prijsval dan een verlaging van productie. Saudi-Arabië heeft daarom als leider van landenclub Opec grote moeite om alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen.
De prijsdalingen zijn een gevolg van een lagere mondiale vraag naar energie, terwijl ook meespeelt dat de olieproductie in de VS de afgelopen jaren fors is gestegen. De ontginning van schalielagen heeft namelijk naast gas ook veel extra olie opgeleverd in de Verenigde Staten. Zie ook dit artikel van Patrick Beijersbergen op Z24: olieprijs kan best weer naar 10 dollar per vat.
Op de Amsterdamse beurs stond energieconcern Shell vrijdag onderaan met een min van 2,2 procent. Ook de andere Europese olieproducenten werden van de hand gedaan door beleggers. In Parijs zakte Total 2 procent en BP verloor in Londen 1,4 procent.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl